Fjord in de kunst

Mijn zoektocht naar Fjordenpaarden die door kunstenaars zijn uitgebeeld heeft  het volgende opgeleverd;

Uit het kunstalbum Paardenrassen (1898). Het album bevat veertig litho’s van paardenrassen die door Eerelman geschilderd werden, waaronder “het Noorweegchse paard”. Het boek heeft verklarende teksten van E.A.L. Quadekker. Vanwege de gedegen vakkennis van legerkaptein-dierenarts Quadekker en de zeer nauwkeurige schetsen en schilderijen van Eerelman was dit een hoog gewaardeerd en gewild boekwerk. Of het hier om het Dølepaard, een Fjord of een kruising van beide rassen gaat is onduidelijk.

 

Wederom Otto Eerelman (1839-1926), nu een aquarel van de paardenmarkt aan de Loolaan te Apeldoorn. De twee Fjorden worden bewonderd door Koningin Emma en Koning Willem III. Wat opvalt is dat de vorsten erg vrijelijk rondlopen en niet door beveiliging omringd worden. En dan te bedenken dat in 2009 Karst T. aan het einde van dezelfde laan door de dranghekken reed.

 

 

Schilderij van Frits Thaulow (1847-1906) een vooraanstaand Noors kunstschilder. Thaulow schilderde hoofdzakelijk landschappen. Dit schilderij is genaamd “Ein kleiner Schwatz for dem Bauernhaus”, dat zoiets betekent als “een klein kletspraatje voor de boerderij”. Let ook op het hele simpele Noorse gareeltuig waarbij het paard de kar aan het lemoen trekt in plaats van aan de strengen.

 

 

Standbeeld van de staatshengst Rosendalsborken gemaakt door beeldhouwer en Fjordenliefhebber Waksvik Skule. Het beeld is van gegoten brons en op ware grootte, Rosendalsborken had een stokmaat van 1.46cm.

 

 

Standbeeld van een Fjordenpaard gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer J. Sterk (1942). Het beeld is van brons en staat aan de Koninginneweg te Hilversum. Het is daar in opdracht van de Gemeente Hilversum in 1970 geplaatst.

 

 

 

Zou de beroemde schilder Pablo Picasso (1881-1973) een Fjordenpaard als model hebben gebruikt voor zijn schilderij “paardenhoofd” ?

 

Stuur een reactie!

Vorige bericht:

Volgende bericht: