Raskenmerken

Hieronder volgt een beschrijving hoe een perfecte Fjord eruit zou moeten zien. Een Fjordeneigenaar met een Fjord die niet geheel, of misschien, geheel niet aan deze omschrijving voldoet hoeft niet te treuren, meestal zijn dat Fjorden met andere mooie- of leuke eigenschappen.

Exterieur;

Het hoofd mag niet al te groot zijn. Het moet sprekend zijn met grote oogbogen en ogen. De oren moeten klein en kort zijn, rechtop staan en iets breed uit elkaar. De neuslijn moet iets ingedeukt zijn.

De hals moet voldoende lengte hebben en gespierd en soepel zijn.

De schoft moet vlak en gespierd zijn.

De rug moet middellang zijn en vooral in de lendenen goed gespierd zijn.

Het kruis mag een weinig smal en afgerond zijn, maar zeker niet te vlak en horizontaal.

Het voorbeen mag een wat Franse stand hebben, maar niet toontredend. Het achterbeen moet een goedgespierde schenkel hebben. Het spronggewricht is een weinig gebogen. De benen moeten krachtig en droog zijn.

De gangen moeten gemakkelijk zijn en lichtvoetig. De draf moet recht en vlak zijn, waarbij een iets Franse gang een raskenmerk is.

De gemiddelde stokmaat ligt tussen de 1.40cm. en 1.50cm.

De vachtkleur noemt men vaal- of wildkleur en komt in verschillende tinten voor. De donkere streep die van de maantop doorloopt tot en met de staartwortel noemt men “aalstreep”. Graag gezien zijn een lichte- ofwel meelsnuit en zebrastrepen aan de benen.

Karakter en temperament;

In tegenstelling tot de omschrijving van het exterieur van een Fjord, dit zou zomaar ook een Haflinger, Highlander of Welsh Cob kunnen zijn, is het karakter van een Fjord niet met een ander paard te vergelijken.

Er zijn twee typen Fjorden. Je hebt de snelle Fjord, deze is attent, altijd voorwaarts en soms heb je er je handen en vooral je armen aan vol. En je hebt de flegmatieke niet op of omkijkende “struikel” Fjord en daar moet je behoorlijk aan drijven. Gelukkig is de eerste soort in de meerderheid.

Wat beide typen gemeen hebben is een niet aflatende nieuwsgierigheid en drang om alles met hun neus en lippen te onderzoeken. Laat vooral geen spullen in de stal van een Fjord slingeren want je vind het gegarandeerd kapot terug.

Ze zijn “mensgericht” en houden van gezelligheid. Menig Fjordeneigenaar zal het beeld herkennen van een Fjord die uit zichzelf stopt als er een bekende, waar je eerder een praatje mee hebt gemaakt, bij de rand van de bak opduikt.

Denk niet dat iedereen zomaar met een Fjord overweg kan. Een onopgevoede Fjord is een ware tank. Door zijn kracht en eigenzinnigheid is hij minder geschikt voor jonge kinderen en beginnelingen.

Een goeie Fjord is ook alles behalve saai, hij is behoorlijk intelligent, zal altijd proberen je bedoelingen te begrijpen en zijn best voor je te doen. Maar dan wel met een tikje Noorse koppigheid als hij het er niet mee eens is.