Rosendalsborken 8

De eerste beroemde Fjord was de hengst Rosendalsborken. Hij is geboren in 1863.

 

RosendalsborkenToen zijn moeder tijdens hun verblijf in de bergen door de bliksem werd getroffen, is hij verder met de fles grootgebracht. Ondanks dat groeide hij op tot een mooie hengst met een schofthoogte van 1.46cm. In april 1864 werd hij aangekocht door de eigenaar van de Baronie Rosenkrone, waar meerdere goede Fjordenhengsten ter dekking stonden. Er werd voor de hengst 40 spesidaler  betaald, destijds een enorm bedrag voor een paard. Het was een mooie hengst die in eigen land, buiten eerste premies ook verscheidene prijzen won tijdens shows.

Toen hij al twintig was, nam hij deel aan een Internationale landbouw tentoonstelling te Hamburg in 1883. De bootreis was heftig vanwege zware storm, maar de hengst had de reis prima doorstaan. De overlevering vertelt dat hij, bij aankomst in de haven van Hamburg, naar de quarantaine danste en daar een enorm Engels paard genaamd Goliath tegenkwam. Rosendalsborken gaf niets om de afmeting van zijn rivaal en viel de hengst met een felle schreeuw aan. Die arme Goliath gaf zich gelijk gewonnen. Op de tentoonstelling kwam Rosendalsborken, door een fout van de organisatie, in de categorie zware werkpaarden in plaats van ponies terecht en imponeerde het publiek door zijn prestaties. Toen de speaker ook nog vermeldde dat hij al twintig was, ging het publiek uit zijn dak en kreeg hij een staande ovatie.

De eigenaar Hoff Rosenkrone was erg trots op zijn paard. Hij omschrijft hem als een eerste klas werkpaard, hard en sober, goedaardig, opgewekt en zeer ijverig. Hij is het prototype van hoe een Fjord eruit zou moeten zien, met een tamelijk fijn hoofd, breed voorhoofd, grote uitdrukkingsvolle ogen, kleine ver uit elkaar staande oren, sterk gewelfde oogbogen, wijde neusgaten, ruime hoofd halsaanzetting,  een vrij lange schuine schouder, goed gewelfde ribben, sterke rug, goed gespierd kruis en zeer droog en sterk beenwerk. Zijn bewegingen waren energiek, ruim en elastisch. Eigenlijk was het een super Fjord.

In 1889 stierf Rosendalsborken op 26 jarige leeftijd. De Noren zijn hem echter niet vergeten, in 2005 is er een levensgroot bronzen standbeeld van hem geplaatst in de stad Rosendal.

Rosendal Borken

Stuur een reactie!

Vorige bericht: