Staart- en maneneczeem

Als je een paard hebt dat overgevoelig is voor het speeksel van een klein mugje, de Cullicoides, dan heb je pech.

Frits schurenOm zich te vermeerderen heeft dit mugje bloed nodig en gebruikt daarvoor het paard. De mug steekt het liefst bij de staart- en manen inplant. Vlak voor het bloedzuigen, komt er wat speeksel van de mug vrij. Juist dit speeksel zorgt voor de allergische reactie, met als gevolg die enorme jeuk.
Door die jeuk gaat het paard schuren, de haren breken af, er ontstaan kale plekken en de huid kan zelfs kapot gaan.

Net als bij mensen, wordt de een meer gestoken dan de ander. Paarden met een insulineresistentie zijn vaker doelwit voor de muggen. Ook erfelijkheid speelt een rol, waarbij de merrie de erfelijkheid sterker doorgeeft dan de hengst.

De vijand.

De mugjes zijn actief van eind maart tot oktober, vooral tegen de schemering en als er weinig wind is. Warme, zomerse dagen met soms een regenbui zijn favoriet. Stilstaand water, zoals sloten en kleine meertjes, zijn voor de mug ideale omstandigheden om zich te vermeerderen. Ze hebben een hekel aan kou en wind. Daarom komt er aan de kust, waar het over het algemeen koeler en winderiger is, minder staart- en maneneczeem voor.

Het enige dat telt is het paard niet te laten steken door een mug.

Helaas zal de gevoeligheid voor staart- en maneneczeem door geen enkel middel verdwijnen en is het daarom zaak het paard niet te laten steken. De mug, is actief van eind maart tot oktober, voornamelijk ’s-ochtends voor negenen en ’s-middags na vieren.  Je zou het paard na negenen buiten kunnen zetten en voor vieren weer binnen. Knoflook bevat een ingrediënt waar de muggen een hekel aan hebben. Dus het voeren van knoflook kan meehelpen.

DEET

Deet1Waar de muggen echt een hekel aan hebben is DEET. Dat betekent dus smeren, smeren en nog eens smeren met een middel waar DEET in zit.
Prima spul is de DEETgel van Het Kruidvat. Elke ochtend en avond net onder de manenkam-, de staartwortel en eventueel andere “muggevoelige” plekken met een klein beetje gel insmeren. Begin al eind maart te smeren, ook al zie je geen mug en heeft het paard nog geen haartje dat scheef zit en hou het consequent vol.

Als je er niet zoveel werk in wilt steken zijn er altijd nog de speciale dekens en kappen, maar een Fjord loopt liever in zijn blote bast buiten.

 

Stuur een reactie!

Vorige bericht:

Volgende bericht: