Voedertips

Wat een Fjord het liefste doet is …… eten!

De boer waar ik mijn eerste Fjord had gestald, zei altijd dat het een somber paardje was. Hij bedoelde natuurlijk sober. Maar ja, als hij op vakantie ging huurde hij een abonnement in plaats van een appartement en hij had het ook altijd over splituur in plaats van spitsuur.

Hij had wel gelijk, een Fjord is een sober paard en heeft eigenlijk aan goed ruwvoer, aangevuld met vitaminen en mineralen, al genoeg. Maar wat is goed ruwvoer? Het goed bemeste weidegras, veelal Engels raai is voor koeien heel geschikt, maar voor Fjorden veel te veel van het goede. Dus laat je Fjord niet te lang op zo’n weide grazen.

Helaas is aan de buitenkant van hooi of voordroogkuil niet te zien hoeveel energie , verteerbaar eiwit, mineralen en sporenelementen het bevat. Wel kan je beoordelen of het lekker ruikt, voldoende grofte heeft en niet stoffig is.

Het beste voor een Fjord is hooi of voordroog van karig bemest onbegraasd en onbespoten “vogeltjesland”. Het voordeel is, doordat er minder in zit, ze er meer van nodig hebben en dus langer wat te kauwen hebben.

Soms is een aanvulling op ruwvoer nodig, je hebt bijvoorbeeld een drachtig of zogende merrie of je Fjord werkt hard. Kies dan voor krachtvoer met een laag energie- en eiwitgehalte en een hoog vitamine- en mineralengehalte.

Bekijk je paard goed en voer hem naar wat je ziet.

Stuur een reactie!

Vorige bericht:

Volgende bericht: